Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Áron Thaiföldön

2008.07.27

Kovács Áron Thaiföldön

A TV2 Popdarálójának műsorvezetőjét csak a szerelme masszírozhatja meg

 

 

Ázsia mindenki számára egy kicsit misztikus, egy kicsit távoli, és nem csak messzesége miatt. Áron tele kétséggel, de annál nagyobb kíváncsisággal vágott neki a thaiföldi útnak. A végére minden kételye elszállt, s többek között egy majmocska pótszülőjeként tért haza azzal, hogy ide még egyszer majd vissza kell menni…

Miért pont Thaiföld lett a nyaralásotok helyszíne?


A kisfiúnk megszületése előtti utolsó nyaralásunk volt Thaiföldön. Nem szervezetten mentünk, az internetről találtuk az utat. Phuket érdekelt minket a legjobban, így oda mentünk. A bulis helyek nem igen izgatnak minket, bár sokan főleg az ilyen élményt keresik ebben a térségben. Minket inkább a hely kulturális és természeti oldala érdekelt, ezért döntöttünk e mellett. Partyn egyáltalán nem voltunk, fel sem merült. Ahogy a szex-negyedek és az ehhez hasonló szórakozóhelyek sem hoztak minket lázba. Ezek nélkül is felejthetetlen napokat töltöttünk ebben a csodálatos országban.

Hogy viselted a hosszú repülőutat?


Az szörnyű volt. Mondjuk végig félálomban voltam, így azért kibírtam. De embert próbáló a dolog, az biztos. Budapest, Dubai, Bankok s végül Phuket. Hosszú volt. Dubaiban kellett átszállni, ahol vettem is egy csokit. Elmondhatom, hogy már vásároltam Dubaiban. Ezen akkor is jót mulattam.

Milyen érzésekkel érkeztél az országba?


Thaifölddel kapcsolatban voltak bennem averziók. Az emberben élnek bizonyos sztereotípiák erről a helyről. Nem sokat tudtam róla. Nem tudtam, hogy érdekel-e egyáltalán. Mert Rómánál ez nem kérdés, de ez a keleti világ…Nem is gondoltam, hogy érdekes lehet a számomra. Nem volt egyértelmű. Mert a természeti szépségek vonzottak, de emellett kérdéses volt, miután leginkább csak a filmekből ismertem az országot. Hatmillió biciklist, büdös, koszos várost, maszkos embereket láttam csak, és az nem vonzott. Nem tudtuk, hogy mi az igazság, de kiderült, hogy bennem egy rosszabb kép élt, mint amilyen valójában. Aztán tájékozódtunk és kiderült, hogy korán sem csak erről van szó. Például nagyon érdekes, hogy a szegénység gyönyörűen megfér a pompa mellett, és egyáltalán nem zavaró vagy természetellenes módon. Senki nem nyomult, senki nem volt erőszakos. A szegénység is inkább csak puritánság náluk. A buddhista ember máshogy szegény, mint egy nem buddhista. Legalábbis én így látom. Amennyire ennyi idő alatt meg lehet ismerni egy országot, megismertük. A sztereotípiák elsorvadtak. Ugyanakkor biztos, hogy vannak olyan helyei is, ami nem annyira kellemes, de ebben a tíz napban mi nem találkoztunk ezekkel.

Mivel közlekedtetek?
Miután megérkeztünk a szállásra, első dolgunk a motorbérlés volt. A motor egyébként is fontos az életemben, de Phuket felfedezésére nem lehet jobb eszközt találni. Aki motorozott már életében, az sejtheti, hogy milyen érzés a dzsungelben és a tengerparton tépni. Kivezet egy út a dzsungelből a tengerpartra, egyszerűen elképesztő élmény volt. Spa szállodában laktunk, de a Spa részét nem használtuk, arra ott volt a tenger. A fák magasságában épült bambuszból készült apartmanban szálltunk meg. Nem hittük el. Csodálatos volt. Tíz méterre volt a tenger. Ráadásul olyan szakaszon voltunk, ahol az ár-apály változása miatt olykor át tudtunk menni a szemközti szigetre, de visszafelé már volt, hogy úsznunk kellett. Hihetetlen volt. Bejártuk a szigetet a Chopperrel, amit lehetett megnéztünk. Mi amúgy is menősek vagyunk. Ha valahova megérkezünk, feltárjuk a szépségeit. Inkább felfedezők vagyunk a kedvesemmel, mint parton fekvő sört iszogató passzív turisták.

Milyen állatokkal találkoztatok?


A párom nagy állatmentő, ezért az állatok nagy szerepet játszanak az életünkben. Elmentünk egy gibbon rehabilitációs központba, de megnéztük az elefántokat is. A dzsungel sem maradhatott ki, ahogy az állatkert sem. Itt óriási élmény volt, hogy egy pici oroszlánkölyök az ölünkbe ülhetett. Olyan volt, mint Szimba. Hatalmas élmény volt, hogy simogathattuk. Olyan élményekkel gazdagodtunk, hogy a fal adta a másikat. Képzeld el azt a szitut, hogy egy kutya méretű oroszlánkölyök ül az öledben. Sajnáltuk persze, hogy állatkertben él, de azt láttuk, hogy nagyon jól bánnak vele és a többiekkel is persze. A keleti kultúra egyik sajátossága egyébként, hogy minden állattal jól bánnak. Néhány elvetemült emberen vagy csoporton kívül a thaiföldi ember a legutolsó állatot is szereti és tiszteli, nem hagyja magára. Tehát, nem is olyan rossz Thaiföldön kóbor állatnak lenni. Van mit enniük, nem bántja őket senki. Csak egy kisebb negatív élmény ért minket az állatokkal kapcsolatban. Elmentünk a gibbon mentő helyre is, ahol most már jó kezekben vannak az állatok, de őrületes állapotokból hoztak ide majmokat. Örökbe fogadtunk ott egy kis gibbont, Csárlit. Rendszeresen kapunk értesítést és képeket a fejlődéséről. Szoktunk nekik adományt küldeni, nem nagy összeget, de valamit mindig. Nagyon hálásak ezért. A jelentések pedig folyamatosan jönnek.

Jól bírtátok a helyi konyhát?


Semmire sem figyeltünk az intelmek ellenére, ehhez képest csak akkor lett már has bajunk, amikor haza jöttünk. Minden jó volt, pedig nem ittunk rövidet sem megelőzésre, oltásunk sem volt.

A hőmérséklet,- és időkülönbség? Azt azért megérzi a szervezet…


Én biztos, hogy előző életemben valami tengeri helyen éltem, mert nincs olyan vízparti rész, ahol ne érezném magam azonnal jól. Így az időeltolódás sem viselt meg. A meglévő averziómmal érkeztem erre a helyre. Majd mikor hátamon a zsákommal lenéztem a vízre, a környezetre, azt éreztem, hogy haza értem. Nagyon rendben volt minden. Egy szál ingben egész nap, mi kell még?

Milyen helyeket fedeztetek fel? Miket láttatok a környékből?


Túráztunk össze-vissza. Megnéztük azt a szigetet is, ahol a Part című filmet forgatták. (Phi Phi Leh) Láttuk a James Bond sziklát. De megálltunk útközben egy olyan helyen is, ahol kajakkal be tudtunk menni a tengerből kiálló sziklák belsejébe. Az egy külön világ. Átmész egy sziklabarlangon, ahol egy külön öblöt, egy teljesen más világot találsz. Nagyon érdekes volt. Találkoztunk kinti magyarokkal is. Még a neten találtunk egy ottani magyar éttermet. Csak beköszönni terveztünk, de aztán kiderült, hogy ők utakat is szerveznek és olyan helyekre is visznek utasokat, ahová más nem. Velük mentünk végül a sziklák közé is. Varázslatos volt. Visszafelé megálltunk egy szigeten, ahol szabadon élő makákó majmok élnek. Az a vicces, hogy ezt is ez a magyar csapat fedezte fel. Látták, hogy ezek a majmok nagyon barátságosak és szívesen veszik az etetést. Miután elég nagy a hajóforgalom erre, a helyiek egy idő után kiszúrták, hogy a magyarok időnként megállnak itt. Mikor látták, hogy viszik a turistákat etetni és nagy a hancúrozás a majmokkal, így ők is megálltak. Mára már igen nagy a forgalom, aminek a majmok örülnek a legjobban, mert folyamatosan banánnal tömik a hasukat. Érdekes, hogy a magyar leleményesség itt is lábat vetett.

Mi a véleményed a helyiekről? 

Vicces volt, hogy egyáltalán nem beszélnek nyelvet, még az angolt sem. Azt gondoltuk, hogy egy Spa hotelben ez elvárható volna, de ez nem így van. Az sem értették meg, hogy orange juice. Csak kézzel-lábban jutottunk valamire. Mindamellett nagyon kedvesek. Érződik rajtuk, hogy a kommunikáció nekik nem kellemetlen feladat, csak egy megoldandó rejtvény. Nagyon aranyosan állnak hozzá, minden pironkodás nélkül. A megoldásra törekedtek. Aki mégis beszélt angolul, az is nagyon furán. Valószínű, hogy nem sok mássalhangzó van a nyelvükben, mert szinte nem lehetett megérteni, hogy mit mondanak. Amikor egy tuk-tukossal (helyi motoros taxi) el akartunk jutni az utolsó napon a reptérre és leálltunk vele alkudozni, alig értettük meg, hogy mit mond. Mert az, hogy áj ándre, az nem igen hasonlít semmire. Kiderült, hogy ez a five hundred volt igazából. De mire erre rájöttünk? Néztünk egymásra, egyikünk sem értette. Jót mulattunk rajta.

Thaiföld egyik nevezetessége a masszázs. Voltatok ilyen kényeztetésen?


Annyiban csak, hogy épp Thaiföldön voltunk, mikor egymást masszíroztuk. Gondoltunk rá, de nekem ez nagyon intim. Csak a kedvesem érhet hozzám. Számomra még a fodrász is ilyen. Elég nagy elszántság kell ahhoz, hogy más masszírozzon meg, mint a párom, ezért ezt kihagytuk. De e nélkül is csodálatos bő egy hét van mögöttünk.


Deáki Tímea Brigitta

 

-Vikus-

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.