Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Karácsony van!

2010.01.16

 

Akkor én a Gyűlöletről írok. A Dühről és Haragról.
Mert van bennem bőven…..
Messziről kezdem. Egy hete megtalált a Reggae. Ebben semmi érdekes, leszámítva azt, hogy 36 vagyok és az összes Bob Marley dalt ismerem, hallottam már, vagy volt amit untam is már. És egyszer csak elkezd nekem - illetve helyesebb úgy, hogy bennem – énekelni Bob…. Ez már érdekesebb….

 
 

Mondjuk kellett hozzá az, hogy nem sokkal Bob feltűnése előtt borzalmasan nagyot csalódtam olyan emberekben, akikre addig felnéztem. Tele voltam tehetetlen dühvel, haraggal. Úgy éreztem, nekem ebben a közegben semmi keresnivalóm, le kéne lépni valahová messzire, el innen, ahol Önzésből építi mindenki a háza köré a kerítést…. Csak hát engem megvert azzal az Isten, hogy szeretem a hazámat, a gyökereimet és örülök, hogy a 2 éves fiam előbb tanulta meg a hét vezér nevét, mint a hét törpéét.. Szóval maradunk. De akkor mit csináljak azzal az érzéssel, hogy percenként robbantanék fel egy-egy középületet?!
Na, jó, tompítsunk a dolgon, nehogy bárki megrémüljön! Egyszerűen arról az érzésről van szó, hogy ideje lenne a Földön nyomni egy REBOOT gombot, mert ez így nem mehet tovább… Oké, ilyet mindenki érez, el is szokott múlni mindig. Belesimulsz, megszokod, győznek a „józan” érvek, de most más történt. Bob elkezdett bennem énekelni. „Could you be loved…”
Nem értettem mi ez…most sem értem….de azt érzem, hogy működik. Pontosan azt sem tudom hogyan, mert nem elemzem. Egyszerűen élvezem. Azóta reggie szól a kocsiban, letöltöttem Bob Marley Best Of-ját, barátkozom a Ladánybenével és fene jól érzem tőle magam!!! Na, itt kanyarodnék vissza a Gyűlöletre.
Mit tegyünk vele? Ma az emberek útja 99%-ban más embereken keresztül vezet felfelé. Ha valaki ezt így nem akarja, nem tudja,máshogy szeretné,  keres Új Utat felfelé. Ha észreveszik a felfelé törtetők, hogy: „Nahát nyílt egy új út a magasba, máris a nyakadban érzed a leheletüket, mert elindultak rajtad keresztül, másznak a hátadra, lihegnek a TE Új Utadon felfelé….
Ez van. De nem lehet erre ütés a válasz! Nem robbanthatsz fel középületeket! Nem üvöltheted le mindenki fejét, hogy: Takarodj az életemből! Keress saját utat, ez az enyém, én találtam meg!
Akkor, mi legyen?!
A bennem éneklő Bob erre valami olyasmit üzen, hogy először is Nyugi! Másodszor, tényleg ne üss! (annyit)
Harmadszorra jön a lényeg: Kerüld az erőszakot, de MUTASS ERŐT!
Bob Marley alacsony kis raszta csávó volt, aki sose bántott senkit, a szeretetről énekelt, de mégis féltek tőle. Ghandi sem volt egy Schwartzenegger, vézna, kis szemüveges emberke volt, de olyan Erő  áradt belőle, hogy rettegett tőle a hatalom. ő meg csak mosolygott… Jézusról, ugye nem kell mesélnem…..
Ami velem történt így Krisztus születésnapjának táján, egy raszta énekes segítségével az az, hogy meg- és átéltem: A SZERETET ERŐ! Olyan félelmetes erő, ami egybe tartja azokat, akik szeretnek és félelemmel tölti el azokat, akikben erősebbek egyéb érzések. Hiába van fegyverük, hideg logikájuk, józannak hitt érveléstechnikájuk- meghátrálnak!
És itt nyer értelmet az a hihetetlenül egyszerű üzenet, ami működteti a világot, ami itthon tart, ami segít megtalálni az igaz barátokat, ami messze űzi a gondot és fájdalmat: Mutass Erőt! – A Szeretet Erő! – tehát: SZERESS!
Hányszor halottam Anyámtól…… Most jutott el hozzám……kis kerülővel…..Asszem kipróbálom!
Szóval a végszó: Köszönöm Anyámnak, Istennek, Bob Marley-nek és az Akadémiának! (….ilyen nevű utcában nőttem fel…)

 

Boldog Karácsonyt!

 

Áron