Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dohányzás vs Pedofília?! Van ennek értelme?!

2010.01.16

 

Először is BÚÉK! Másodszor, arra használnám ezt a blogos lehetőséget, hogy részletesebben is kitárgyalhassunk olyan dolgokat, amit az adásban nem tudunk elég hosszan, árnyaltan megvitatni.
Lássuk a héten mi kíván magyarázatot, mi verte ki legjobban a biztosítékot sokaknál! A címből talán kiderült már….. Vontam egy párhuzamot a két dolog között, amire rengeteg felháborodott telefont és sms-t kaptam. Akkor most kifejteném:

 

Az, hogy két különböző dolgot bizonyos aspektusból hasonlónak látok, az nem jelenti azt, hogy a 2 dolog között egyenlőségjelet húzok! Annyit állítok csupán -és nem többet- hogy egy bizonyos tekintetben van hasonlóság! Egy példa: A kutya és a macska két teljesen különböző állat. De mondhatom azt, hogy a szőr tekintetében azonosak. Mindkettőt szőr borít(hat)ja. Ettől még nem mondom a kutyára, hogy macska és fordítva!!!

 

A konkrét esetről: Mindannyian démonokkal küzdünk, vannak szenvedélyeink, vérmérsékletünk, rigolyáink, velünk született vágyaink. Merthogy emberek vagyunk….
Az első közös dolog egy függőségben  élo dohányos és a pedofil között, hogy egyik sem AKART ezzé válni! Sőt! A dohányzás inkább választás eredménye, a pedofília nem!!!
Egyikünk sem úgy született, hogy bármi akart volna lenni! Soha senki nem születik DIREKT melegnek, dohányosnak, alkoholistának, pedofilnek, gyilkosnak, stb…
Ez nem úgy történik, hogy”jónapot kívánok, ha lehetne kérni, akkor én anyagyilkos szeretnék lenni, kis pedofil mellékzöngével!”
Ezt senki nem kéri, ezt KAPJUK, kapják. A hajlamot mindenképpen! Ezért senki nem haragudhat a másikra! Ennyi erővel az értelmi fogyatékosokra is haragudhatnánk, de ugye, ők sem akarták, hogy velük ilyesmi történjen, ezt “kapták”! Erről szól a “Ne ítélj!- parancsolat.

 

Én adásban annyit mondtam, hogy aki azzal a démonnal küzd, hogy képtelen leszokni a dohányzásról, hogy olyan erős ez a függősége, hogy minden igyekezet, akarat, józan ész ellenére sem tud leszokni a cigarettáról, az örüljön annak a szerencsének, hogy ez a gyengesége társadalmilag elfogadottabb területen jelentkezik, mint ha a gyerekek simogatásáról lenne szó.
Ha elfogadjuk azt a tételt, hogy hogy senki sem AKAR pedofilnak születni, akkor azt is látnunk kell, hogy szerencse kérdése, hogy mit mér ránk az élet: nikotin függőséget, vagy “gyerekes vonzalmat”!

 

Utóbbinál is visszatarthatja az embert a bűnök elkövetésétől a józan ész, az akarat, az igyekezet, az elfojtás (mint a dohányzásnál is) , de a két dolog vitathatatlanul közös valamiben:
a VÁGY nem szüntethető meg! Lehet úrrá lenni rajta, de megszüntetni nem! Mert ez olyan defekt, amit a régiek úgy fogalmaztak meg, hogy a “vérében van“, ma meg ugyan ezt a géneknek, génhibáknak tulajdonítjuk…. És ilyesmivel mindannyian küzdünk. Nem tudunk lemondani a nőkről, az italról, a szottyiról, a Barátok köztről, a cigiről és sorolhatnám…..

 

Amit mindezzel szerettem volna mondani az az, hogy ismerve saját gyengeségünket, ellenállhatatlan vágyunkat valami felé, gondoljunk bele abba, hogy ugyanilyen erős, ellenállhatatlan vágy gyötri a pedofilokat a gyerekek felé, a melegeket egymás felé, az alkoholistákat az ital felé, stb… UGYANAZT A VÁGYAT ÉREZZÜK, CSAK A VÁGY TÁRGYA MÁS!

 

Legyünk hálásak Istennek, a sorsnak, a pártnak azért, hogy sokunknál ezek nem tartoznak a bűn, vagy megvetés kategóriájába! És úgy  mondjunk ítéletet bárki fölött, (aki nem tudott ellenállni szenvedélyének, ahogy mi sem tudunk) hogyha mi azt a keresztet kaptuk volna, mi is elbuknánk!
Mert egyformán gyengék vagyunk a vágyainkkal szemben, csak van, akit “pechesebb” vággyal, hajlammal éli az életét!

 

Ha ez a fajta gondolatmenet, párhuzam, sért valakit, sajnálom, szándékos sértés nem állt szándékomban. Csak szeretünk magas lóról súlyos ítéleteket dobálni egymás felé, saját feddhetetlenségünk magabiztos tudatában! Rossz hírem van: egyikünk sem az!

 

Nem reklámot akarok csinálni súlyos bűncselekményeknek, (gyermekem van és szeretném megóvni ilyesmiktől természetesen) csak szeretném ha több nézőpontból is vizsgálnánk egy problémát….

 

Csók: Áron

 

Ps: Nagyon örülnék az észrevételeknek, beszélgessünk, vitatkozzunk, nem szeretnék egy gagyi “képzeljétek milyen zenét hallottam a minap” blogot gyártani….